Bijzondere Bewoner #1: Dinah Veeris


Hoera! Vanaf vandaag heb ik een nieuwe rubriek op Toes in the Sand, namelijk “Bijzondere Bewoner”. Curaçao is een relatief klein eiland, maar dat maakt de mensen die er wonen niet minder groot. We wonen op een kleurrijke eiland en elke inwoner heeft een bijzonder verhaal. Dit kan heel klein zijn, maar ook groot. Sommige mensen die in deze rubriek naar voren gaan komen ken ik persoonlijk, anderen niet. Maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen. Het zijn mensen die mij persoonlijk geraakt hebben.

De eerste Bijzondere Bewoner is Dinah Veeris. De meeste mensen kennen Dinah Veeris als het kruidenvrouwtje van Curacao.

Dinah Veeris website

Waarom Dinah Veeris?

Tegenwoordig kan je er bijna niet meer omheen: een gezonde lifestyle. We krijgen maar één lichaam en daar zullen we het mee moeten doen. Hier op het eiland zijn zoveel geneeskrachtige en gezondheidsbevorderende kruiden en planten te vinden, maar eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik ermee moet. Dinah Veeris weet dit wel. Gelukkig heeft ze veel kennis in een prachtig boek opgeschreven en is dit ook voor mij beschikbaar.

Wie is Dinah Veeris?

Dinah Veeris (1939) is een van de meest wijze vrouwen van het eiland. Als kind wilde ze graag lesgeven en die droom heeft ze meer dan waar gemaakt. Ze heeft veel van haar kennis over planten van haar moeder Aura Veeris geleerd. Daarnaast heeft ze aan de The California School of Herbal Studies gestudeerd. Tegenwoordig heeft ze naast Den Panadera (de kruidentuin) een lijn met diverse geneeskrachtige producten. Ze verkoopt onder andere diverse soorten thee, natuurlijke haarproducten en zeep.

Geneeskrachtige kruiden

Curaçao lijkt een eiland te zijn met weinig variatie in plantengroei, maar niets is minder waar. Door het zonnige klimaat kun je hier veel planten laten groeien, mits je weet hoe je dat moet doen. Een van de bekendste planten van het eiland is Aloë Vera (Sentebibu). Dinah schrijft hierover: “Als men een voet verzwikt heeft, snijdt men het blad van de Sentebibu in tweeën en laat de olie eruit lopen. Doe er een beetje zout op en wikkel het om de plaats waar men pijn heeft en doe er daarna wat zout op.”

Meer informatie

www.dinahveeris.com
+5999 767 56 08
Den Panadera is te vinden op De Weg naar Fuik 105 A
(Volg de borden naar Fuik. Je ziet vanzelf bordjes met “Den Panadera” erop)

foto: website Dinah Veeris

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *