TEDxCuracao


TEDxCuracao 630x330_new timeAfgelopen 12 maart ben ik samen met mijn vriend naar TEDxCuracao geweest. Misschien ken je TED van de inspirerende praatjes en de slogan “Ideas worth spreading”. Dagelijks worden overal op de wereld TEDx events georganiseerd. Lees mee met mijn beleving van TEDxCuracao.

Wat is TED(x)?

TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse bijeenkomst van vier dagen die in Californië gehouden wordt. Elke spreker moet in 18 minuten vertellen over zijn gebied van expertise. De onderwerpen zijn ontzettend breed  en er wordt geen moeilijke vaktaal gebruikt. Kortom een evenement waar veel mensen zich in kunnen vinden.
Het kleine broertje van TED is TEDx. Er is een speciale licentie aan te vragen om een lokaal evenement te organiseren met de huisstijl van TED. Er zijn veel eisen waar je aan moet voldoen. Een voorbeeld daarvan is dat je geen winst mag maken. Het doel is “to spark conversation, connection and community.”

Matt WeinsteinTEDxCuracao
Vijf jaar geleden werd TEDx voor het eerst op Curacao georganiseerd. Dit jaar heeft Nephtalie Demei (official TEDx lisencee) de handen ineen geslagen met een aantal anderen om dit evenement te organiseren. Als locatie hebben ze gekozen voor District 1850 en The Movies. Ze zijn een jaar met de voorbereiding bezig geweest en hebben zowel Curaçaose sprekers als Amerikaanse sprekers uitgenodigd. Het onderwerp was “Bridging the gap”.

Mijn beleving
Ik keek erg uit naar het evenement. Ik ben groot fan van het concept en kijk graag naar TED(x) filmpjes online. Hierdoor had ik behoorlijke verwachtingen van het evenement.
De organisatie van de avond verliep bijna vlekkeloos. Er waren wat technische problemen, maar de gastvrouw heeft dit goed opgevangen door gratis drankjes aan de bezoekers aan te bieden. Tijdens het evenement zelf verliep de planning ook goed. Er zat een time-keeper voorin de zaal en alle sprekers kwamen op de juiste momenten op en hielden zich aan de tijd. Het was prettig dat het in The Movies plaatsvond, want dat betekent namelijk dat je op lekkere stoelen zit.
Ik vond de sprekers ontzettend wisselend. Één spreker stak met kop en schouders boven de rest uit: Matt Weinstein (foto). Hij is een Amerikaanse man en heeft eerder zes weken GreenTown Curacao geassisteerd en weet veel van het eiland. Volgens eigen zeggen maakt hij bijvoorbeeld de beste Keshi Yena. Matt vertelde over de wijze waarop Curacao haar politieke systeem kan verbeteren. Wij hebben hier bijvoorbeeld geen wijk-bureaus of burgemeesters, maar hij zou zo’n dergelijk systeem graag zien op het eiland.

Ben jij bij TEDxCuracao (of een andere editie) geweest?

 

foto 1:  Website TEDxCuracao
foto 2: eigen foto

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *