Licht in de duisternis 2


lightbulbTerwijl ik dit typ zit ik in het donker. Niet omdat ik te cheap ben om lampen te kopen of omdat ik graag in het donker zit. Nee, er is geen stroom.

Op Curacao kan je om twee redenen in het donker zitten.
1. Je hebt je Aqualectra rekening niet betaald dus een mannetje heeft een switch om gedraaid zodat je in het donker je Aqualectra-zonden kan overdenken. Wanneer je genoeg nagedacht hebt en de rekening hebt betaald, komt datzelfde mannetje terug om je straf op te heven en het weer licht te maken.
2. Stroomuitval. Het leven in de tropen gaat niet altijd over rozen, soms gaat het over stroomuitval. Zoals vandaag.
Mijn wijk zit al vanaf dat ik thuis kwam na mijn werk zonder stroom. Ik had het in eerste instantie niet in de gaten. Bij het openen van de koelkast dacht ik nog “Wat gek dat het lichtje niks doet”. Maar na een aantal keer de deur geopend en dicht gedaan te hebben leek het mij meer een probleem van de koelkast dan van Aqualectra. Toen ik daarna een belangrijk bericht naar iemand in Nederland wilde mailen en internet niet werkte, viel bij mij het kwartje nog steeds niet. Ik dacht “zul je net zien, op belangrijke momenten werkt internet nooit”. Ik probeerde nog het een en ander via mijn telefoon voor elkaar te krijgen, maar ook daar 3G trok het niet. Waarschijnlijk teveel mensen zonder internet thuis die massaal 3G proberen te gebruiken. Mi no sa, ik weet het niet.

kaarsjesAl append met mijn zusje in Nederland over wat er allemaal gebeurd bij haar in de wijk en bij ons op Curacao, raakte mijn telefoon langzaam leeg en zakte de zon de zee in. Dan is het moment daar: 1%. Ik rende naar de oplader, duwde hem erin en… Op tijd! Of toch niet…? Nee toch niet, mijn telefoon begaf het. Ik probeerde nog een verwoede poging in diverse stopcontacten, probeerde een andere oplader, maar het was echt niet de apparatuur die faalde. Nee. De stroom.

Inmiddels heb ik de kaarsen uit de kast getrokken en wordt mijn huiskamer verlicht door fonkelende kaarsjes met een geur van “Autumn Breeze” (Primark). Ik wacht op mijn vriend zodat we uit eten kunnen gaan. Koken in het donker gaat tenslotte niet. Ondertussen spot ik dat de overburen voor wel stroom hebben. En aan de achterkant ook. Even denk ik dat wij ook zo’n loser zijn die de rekening vergeten…

foto 1: pixabay.com
foto 2: pixabay.com

– Dit verhaal is eerder verschenen in het Emigreermagazine van juni 2015.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Licht in de duisternis

  • Marieke

    Oeh wat onhandig. Twee voordelen: je hoefde niet te koken mocht lekker uit eten! En niet te vergeten: een huis vol met kaarsjes is natuurlijk wel heel romantisch 😉