Zelfgemaakte Granola


yoghurt, granola, appelDe laatste maanden zijn wij steeds bewuster gaan eten. Minder suiker, meer fruit en meer groenten. Dit betekent ook dat er bijna geen koekjes in huis meer zijn, de frietjes vaker verruild worden door een salade en de 4 uur dip met een appel wordt aangegaan.
Nu heb ik eigenlijk mijn hele leven al heel gezond gegeten met dank aan mijn ouders. Ik kreeg vroeger thee met een biscuitje na school in plaats van koolzuurhoudende dranken met snoep. Natuurlijk heb ik op zijn tijd enorm zin in een goed glas ijskoude cola en eet ik een ijsje als ik er zin in heb. Maar ik ben me wel bewust van dat wat ik in mijn lijf stop. Alleen op mijn werk is het zo nu en dan een beetje een probleem. Ik sta voor de klas en ik heb een heel jaar zitten stoeien met wat ik nou het beste mee naar school kon nemen. Broodjes worden plakkerig en worden snel oud hier op Curacao. Fruit vult niet genoeg en… tja koekjes spreken voor zich!

Via een vriendin van mij kreeg ik een recept om zelf granola te maken. Na dit een keer geprobeerd te hebben in de vakantie ben ik helemaal om: Granola met yoghurt is mijn nieuwe 10 uur snack voor op school!

zelfgemaakte granola noten gezond Ingredienten:

– 50 g walnoten
– 50 g macadamia noten
– 50 gr hazelnoten
– 100 g zonnebloempitten
– 250 g havervlokken
– 2 tl kaneelpoeder
– 1/2 tl verse nootmuskaat rasp (evt. uit een potje)
– 1 tl verse vanillepoeder (evt. uit een potje)
– 120 ml honing (liefst honing uit de omgeving ivm allergieën in de lente)
– 120 ml olijfolie
– 100 g rozijnen/cranberries
– 75 g gedroogd fruit in stukjes

Verwarm als eerst de oven voor op 180 graden. Stamp alle noten grof. Ik gebruik een vijzel maar je kunt het ook in een keukenmachine doen. Voegt alle noten, de havervlokken, de zonnebloempitten, de kaneel, nootmuskaat en vanille bij elkaar en hussel deze goed. Voeg daarna  de olie en honing toe en roer dit goed door.
Spreid de granola uit over de bakplaat en bak het voor ongeveer 25 minuten.  Roer het na 15 minuten even goed door zodat het aan alle kanten gebakken kan worden. Mijn ervaring is dat je de laatste 5 minuten in de buurt van de oven moet blijven staan want het gaat soms ineens heel snel! De granola is klaar wanneer er een bruin korstje op zit.
Haal het uit de oven en laat het goed afkoelen. Voeg de rozijnen en/of het gedroogde fruit toe en stop de granola daarna in een goed afsluitbare bak of pot. Lees je dit bericht op Curacao (of ergens anders in de tropen), bewaar het dan in de koelkast. Lees je dit vanuit Nederland, bewaar het dan in de kast.

Je hoeft je overigens niet precies aan de ingrediënten te houden. Als je een ander soort noot lekker vind, moet je die er gewoon door heen doen. Je kan de olijfolie ook vervangen door bijvoorbeeld kokosolie. Ook kan je variëren met de gedroogde vruchten. Kies vooral wat je lekker vindt!

Bon Apetit!

 

foto 1: pixabay.com
foto 2: eigen foto

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *