Shete Boka 5


Shete boka - boka pistolEen van de leukste wonderen der natuur op Curacao is Shete Boka. Ik grijp elke kans aan om hier naar toe te gaan. Familie en vrienden uit Nederland maar ook vrienden op het eiland die er nog nooit geweest zijn, ik bied me altijd aan als persoonlijke gids naar dit wonderschoon.

Shete boka ligt op Banda Abou aan de noordkant van het eiland. De naam betekent zeven monden oftewel zeven inhammen. Over Curacao waait de noordoost passaat, deze zorgt ervoor dat de zee aan de noordkant van het eiland ruw is en door de diverse rotsformaties slaan de golven hoog tegen de rotsen waardoor er prachtige inhammen zijn gevormd over de eeuwen heen. Shete boka is een perfecte attractie voor de wat bewolktere dagen want hoe harder de wind waait hoe hogere golven en hoe spectaculairder het eruit ziet.

Een van mijn favoriete boka’s is boka pistol. De naam doet de boka eer aan. Het water slaat met zo’n enorme kracht tegen de uitgeholde rots, dat het met een knal terug omhoog geschoten wordt. Je kunt dit vergelijken met een geiser. Het water spat uiteen in een glinsterende witte massa druppels waarbij je met geluk een gelanceerde krab ziet die niet weet wat hem overkomt. De ene golf nog hoger dan de andere. Het is altijd voor mij een sport om een zo hoog mogelijke golf op de foto te krijgen.

Shete boka - natural caveEen andere spectaculaire boka is de Natural Cave. Deze grot kan niet altijd betreden worden. Wanneer de wind te hard is, slaan de golven met veel geweld de grot in waardoor het water te hoog staat om de grond veilig te kunnen betreden. De laatste keer (juli 2015) was de grot wel open en ben ik, tot mijn vreugde, er weer in geweest. De grot bestaat uit een kleine ruimte waar een gemiddeld persoon net kan staan met aan de zeekant een lage opening waardoor de golven binnen komen. De ruimte is gevuld met talloze kleine waterdruppeltjes, zowel condens van de warmte als opspattend water. Soms moet je opzij springen want het water komt waar het wilt komen, of jij er nou staat of niet.

Shete boka heeft mij laten zien welke kracht het water heeft en waar het toe in staat is. Curacao is zoveel meer dan alleen de blauwe zee, witte stranden, de wiebelende pontjesbrug en de welbekende Handelskade.

“Mi ta stimabo, Korsou
Curacao, Curacao, ik hou van jou”

foto 1: eigen foto
foto 2: eigen foto


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 Gedachten over “Shete Boka