Statia, baby! 4


Afgelopen week heb ik een paar dagen heerlijk uitgerust op een prachtig eiland, namelijk Sint Eustatius. Door locals wordt het eiland liefdevol Statia genoemd. Statia is onderdeel van de bovenwindse eilanden en heeft uitzicht op  Saba en St. Kitts. Het behoort tot het Caribische gedeelte van Nederland en wordt politiek gezien een bijzondere gemeente genoemd. Ooit was Statia een van de belangrijkste doorvoerhavens van de WIC en woonden er 10.000 mensen. Het vulkanische eiland werd (en wordt nog steeds) daarom ook The Golden Rock genoemd. Statia is maar 21 km2 groot, dus kun je nagaan hoe druk het er toen was. Tegenwoordig is het er een stuk rustiger en wonen er zo’n 3000 mensen.

Statia Fort Oranje

Fort Oranje

De reis vanaf Korsou naar Statia is al een dingetje op zich. Vanaf Korsou vlieg je met InselAir naar Sint Maarten (SXM) en vanaf daar met WinAir naar mijn eindbestemming. WinAir is een kleine maatschappij met nog veel kleinere vliegtuigjes. Dagelijks vliegen zij zo’n 4 keer heen en weer van SXM naar EUX. Ik vond het best even spannend om in het vliegtuigje te stappen, want ze zijn aan de binnenkant nog kleiner dan ze er van buiten uit zien.. Er kunnen zo’n 18 mensen in en het lijkt een beetje op een busje met vleugels. Het stijgen vond ik vooral spannend omdat ik geen idee had wat ik kon verwachten. Na wat schudden en zweethandjes waren we op de ‘cruise-hoogte’ en vlogen we rustig naar Statia. Bij het landen vlogen we langs de vulkaan The Quill, de highlight van het eiland.

Statia, St. Eustatius, The Quill

Op het randje van de krater

Wanneer je boven aan The Quill bent, kun je kiezen om naar de panorama view te gaan of de krater in te wandelen. Wij hebben gekozen voor de krater. Het is een behoorlijke inspanning om beneden te komen. Er is een ‘weg’ gemaakt met touwen, maar dit is voornamelijk om je vast te kunnen houden en je de makkelijkste route te wijzen. Er liggen veel rotsblokken en diepe gaten waar je overheen en tussendoor moet. Eenmaal beneden ben je in een totaal andere wereld, geen stevige prikstruiken maar een weelderige jungle van diverse tropische bomen, waaronder mahoniebomen en varens. Ook leven er veel grote hermietkreeften. Op Curacao zijn heremietkreeften een centimeter of 2/3. Op Statia worden ze rustig 10 cm.

Naast The Quill beklimmen hebben we een tocht op een quad gemaakt rondom The Quill. Hierbij hebben we even een pitstop gemaakt in de botanische tuin en genoten van het uitzicht op St Kitts en Nevis.

View St Kitts

Op de achtergrond St. Kitts & Nevis

De quads hebben we gehuurd bij een lokale politieagent die er zo’n 10 in zijn tuin heeft staan. Doordat er heel weinig verkeer op Statia is, kan je lekker rondscheuren met de quads. Je hebt geen last van het verkeer en het verkeer ook niet van jou! Tevens zijn we naar Batterij de Windt gegaan. Dit is een fort naast de White Wall, een groot stuk witte rots aan de onderkant van The Quill.

Statia maart 2016 huisje

In het midden van het eiland ligt Oranjestad. Dit is een klein stadje met huizen in een oud Hollandsche stijl. Het deed mij een beetje denken aa de Zaanse huisjes. Op een strategische plek uitkijkend over de Caribische zee is Fort Oranje gebouwd. Hier kun je ook de tourist-information vinden. Verder zijn er een aantal oude ruïnes van religieuze gebouwen zoals een kerk en een synagoge. Leuk feitje, in de steeg voor de synagoge kun je veel scherven vinden van Delfst blauwe keramiek. De kerk wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor o.a. concerten. Het bijzondere aan dit gebouw is dat er na diverse restauraties na stormen nooit meer een dak op gebouwd is.

Blue beads Statia PinterestStatia heeft veel historie en één de mooiste verhalen vind ik die van de blue beads. De WIC gebruikte deze zeskantige kralen als betaalmiddel. Ze werden in Amsterdam gemaakt en kwamen ook op Statia terecht. Daar werden ze aan de slaven gegeven als loon. Toen eindelijk de slavernij afgeschaft werd, vierden de slaven op Statia dit door alle blue beads vanaf de hoge kliffen in de zee te gooien. Het bijzondere aan dit verhaal is dat Statianen zeggen dat de blue bead jou vind en niet andersom. Wanneer een blue bead je gevonden heeft, zal je steeds terug komen naar het bijzondere Statia.

Helaas heb ik geen blue bead gevonden, maar wie weet zal ik ooit weer eens terug mogen keren naar deze oase van rust. Statia is een prachtig en bijzonder eiland en zeker de moeite waard om een keer te bezoeken, mocht je de mogelijkheid hebben.

Meer info:
www.statiapark.org
www.statiatourism.com

Foto 1: eigen foto
Foto 2: eigen foto
Foto 3: eigen foto
Foto 4: eigen foto
Foto 5: Pinterest


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 Gedachten over “Statia, baby!