Hoe ver moeten we rijden? 4


curacaoToen ik in Utrecht woonde, woonde ik het liefst overal naast. Op loopafstand van de supermarkt, maximaal 15 minuten fietsen van mijn werk en vooral niet te ver van mijn vriendinnetjes. 25 minuten fietsen was toch wel de max. Uiteraard reisde ik met liefde langer, maar vriendinnen dichtbij is erg prettig.  Ik kan wel zeggen dat ik al mijn huizen op locatie uitgezocht heb. Ik had het geluk dat mijn werk in het centrum van Utrecht was en de meeste van mijn vriendinnen op zulke strategische plekken woonden dat het altijd 25 minuten fietsen was. Ook delen de meeste inwoners van Nederland dezelfde mening als ik over de supermarkt: hoe dichterbij hoe beter. Je zou tenslotte maar iets vergeten en 20 minuten moeten rijden voor een pakje boter!

Hier op Curacao is mijn instelling totaal veranderd. 25 minuten met de auto naar mijn werk en voor
turnen rijd ik wekelijks maar liefst 40 minuten heen en 40 minuten terug. Ik draai mijn hand er niet voor om. Bijles in Rooi Katooje, naar een  vriendinnetje in Jan Sofat en door naar de sportschool bij het Hilton. De auto rijdt gelukkig op water. Een mens maakt hier een ongelofelijk aantal kilometers.

In 2009 kwam ik voor het eerst op Curacao. We hadden geen eigen auto en werden door familieleden gehaald en gebracht. Ik herinner me nog goed dat iemand tegen me zei: “Het is wel ver rijden hoor!” Ik keek haar vragend aan en vroeg: “Hoe ver dan?” Ik had niet heel goed op de kaart gekeken maar ik kon redelijk goed inschatten dat Curacao niet veel groter was dan twee keer Texel. “Een minuut of 25” was het antwoord. Op dat moment proestte ik het uit. 25 minuten!  Het jaar ervoor had ik 24 uur in een bus gezeten in Brazilië en toen was ik het land nog niet eens uit!

Tijden later realiseerde ik me pas dat dit natuurlijk onwijs relatief is. Woon je Pariba in Willemstad vind je Grote Berg ver. Woon je in op een kunuku op Banda Bou dan is Willemstad zo groot als NYC. Toch verdedig ik Grote Berg altijd. Ik heb weinig tot geen file (langzaamrijdend verkeer in de ochtend spits telt niet mee), woon in een veilige buurt én ik heb uitzicht op de zee en Hato. Dit is wel op een bepaalde plek op de porch en kleine mensen moeten op hun tenen staan, anders zie je het niet. En niet te vergeten: de mooie stranden van Banda Bou zijn voor mijn ‘om de hoek’ (ook relatief want de verste is minimaal 45 minuten rijden)  Wat wil een mens nog meer!

foto 1: pixabay.com
foto 2: freeimages.com


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 Gedachten over “Hoe ver moeten we rijden?

 • diana

  ik denk ook dat afstanden altijd relatief zijn. Sommige mensen zeggen – als ik vertel dat we op de grote berg gaan wonen – zo ver weg van alles? De grote supermarkt is wel 10 minuten rijden. Maar ik heb zoiets van dat is toch dichtbij haha. Nu rij ik altijd langer naar de supermarkt haha. en veel van me vrienden wonen op een uur of meer rijden afstand. zo kom ik hier in 1 weekend van zuid limburg tot utrecht, gewoon voor een hapje te eten :’). Dat ben ik nu gewend, dus voor mij zullen de afstanden op curacao – ook al woon ik zo ontzettend ver van alles volgens sommige haha – echt een verademing zijn.

  • Maaike Post auteur

   Ah ja zeker! In jouw geval ga je alles super dichtbij vinden! Als mensen zeggen dat ze grote berg ver vinden dan zeg ik altijd: maar ik sta nooit in de file en jij wel. Ben in 25 min op school in de ochtendspits. Niks te klagen!

  • Maaike Post auteur

   Nope,heb geen fiets meer. Het is hier veel te gevaarlijk om te fietsen. Het verkeer is er totaal niet op berekend. Je zou in dezelfde wijk wel op de fiets bij iemand op bezoek kunnen gaan, want in de wijken rijden mensen langzamer. Ik zie wel racefietsers naar hun werk gaan in de ochtend hoor, maar ik moet er niet aan denken… Het is voor mij ook te ver fietsen!