De lionfish 2


LionfishCuracao heeft een prachtig onderwaterleven. De zee is helder blauw en je hoeft niet diep te gaan om koraal en de grote verscheidenheid aan vissen te kunnen zien. Een van de bekendste vissen op het eiland zijn de lionfish oftewel koraalduivel. Deze vis is geen native voor het eiland maar waarschijnlijk per ongeluk in de Caribische zee terecht gekomen. Het verhaal gaat namelijk dat er in 1992 tijdens een orkaan in Florida een aquarium kapot ging en deze vissen in de zee beland zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand zijn aquarium niet meer wilde en de vissen in de zee gegooid heeft. Er zijn geen bewijzen!
In oktober 2009 is de vis voor het eerst gespot bij Westpunt op Curacao en sindsdien vormt het diertje een bedreiging voor de Curaçaose wateren. De lionfish legt veel eitjes tegelijk en heeft geen natuurlijke vijanden en hij vreet alles wat in zijn bek past. Ook is het beest erg giftig, dus wanneer je als duiker of snorkelaar er een tegenkomt, moet je een beetje oppassen. Kortom, een vis die we liever niet zien dan wel!

DaLionfish1n rijst natuurlijk de vraag: Hoe komen we van die beesten af? Gelukkig zijn verschillende mensen op Curacao die zich daar druk om maken. Zo heb je het Curacao Elimination Team, deze mensen gaan dagelijks het water in om de lionfish te vangen en vervolgens te verkopen aan particulieren of restaurants. Ook kun je als particuliere duiker gewapend met een speer en zookeeper (een lange buis waar je de lionfish in kan bewaren na het vangen) het water in om op jacht te gaan naar een lekker maaltje!

Wij hebben het geluk dat vrienden van ons fanatieke duikers zijn en zelf ook wel van een lionfishje houden. Laatst waren we daar op bezoek en kregen we een diepgevroren pakketje mee. Gelukkig was het beest al schoongemaakt, waardoor we niet meer tegen die enge ogen en stekels aan hoefden te kijken. Inmiddels zijn de vis-in-bierbeslag al achter de kiezen en staat de visbouillon in in de koelkast!

foto 1: pixabay
foto 2: eigen foto


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “De lionfish