Bon bini Sanikolas


Piet1Afgelopen zaterdag is Sinterklaas dan ook eindelijk op Curacao aangekomen. Alle kinderen wachtten al een paar dagen in spanning. Volgens het Sinterklaasjournaal was de intocht in Nederland goed gegaan, dus het was wachten tot de grote kindervriend ons tropische eiland aan deed. Er was uiteraard weer even spanning hoe het nou ook alweer zat met die schoorstenen. Of eigenlijk… zonder schoorstenen. Geen mens op Curacao heeft een schoorsteen. Alleen airco-uitgangen. Daar past een Pietje echt niet doorheen. Gelukkig heeft het Sinterklaasjournaal dat probleem ook voor ons opgelost want zie daar… de magische stenen. Drie keer tikken op de deur en voilà: hij gaat open.

Gewapend met een tas met pepernoten en water en een peuter-vriendje (kind van goede vrienden van ons) op de achterbank reden we zaterdagochtend naar de stad. Sinterklaas vaart hier jaarlijks met zijn Pieten de Annabaai in op een grote sloep. Geen pakjesboot 12 helaas, maar een soort patrouille-boot van de kustwacht. Met hem mee varen een aantal kleinere boten voorzien van uitgelaten kinderen die allemaal een glimp van onze geliefde Sint willen opvangen. Op de kade staat een handvol kinderen te zwaaien en het overgrote deel zit klaar op de tribunes. Terwijl de boot aanmeert, stroomt al het publiek naar het midden van het Brionplein. Dansgroepen geven daar hun showtjes op Papiamentstalige Sinterklaasliedjes en de mensen wachten geduldig in de snikhete zon. Onze peuter-vriend was wat minder geduldig, dus we hebben deze tijd genomen om op onze buik op de kade naar de golven te kijken en te spelen in de speeltuin. Beter voor mij ook, want ik verveel me op zulke momenten ook gauw.

Sint2015Ook op Curacao begint de Piet-onvrede langzaam aan te komen. Een bescheiden groep liet zaterdag (een beetje) van zich horen. Ze liepen met spandoeken en shirts met daarop ‘Piet bai flit’. Het kwam wat spontaan over en ik vraag me af of ze echt hun doel gehaald hebben. De goede marketing en een demonstratieplan ontbak een beetje.

Voor onze peutervriend was het op dat moment genoeg, we hebben de boel de boel gelaten en zijn gaan spelen in de speeltuin op het Wilhelminaplein (Punda). Sinterklaas komt, na alle toeters en bellen op het Brionplein altijd in een stoet naar het Wilhelminaplein om vanaf daar het eiland verder in te trekken. Zo ook deze zaterdag. De weg werd afgezet en op dat moment was de glijbaan niet meer aantrekkelijk voor mijn peutervriend. Hij had iets veel interessanters ontdekt, namelijk de politieauto’s. Uitgebreid hebben we deze bekeken, van de knipperende lichten bovenop tot de zijspiegels. Na een tijdje hoorden we getrommel vanaf de kade, en ja wel hoor daar kwam Sinterklaas met zijn pieten! En het mooiste van alles: de meeste mensen gaan vanaf het Bronplein naar huis, dus wij hadden ruimte zat om de Sint en zijn Pieten goed te bekijken. Onze peuter vond het prachtig, de trommels, een paard, politieauto’s, een bus waar de Pieten in gingen. Hij heeft ervan genoten. Als cherry op de cake mocht hij zelfs Sinterklaas nog een handje geven!

Ik heb uiteraard zelf ook enorm genoten, er is niks leukers dan naar Sinterklaas gaan met een kind. Zeker zo’n kleintje die alles prachtig vindt.

Sanikolas, bon bini na Korsou!

foto 1: eigen foto
foto 2: eigen foto

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *